„Као великог просветитеља и друга Апостола, прославља те Црква народа свога, преподобни.Но, као онај који има слободу пред Господом Христом, молитвама твојим спаси нас од свих невоља, да ти кликнемо:“Радуј Богу се,оче! празника)

Свети Сава је највећи српски светитељ, учитељ хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће.

Он је самосталио нашу Цркву пре више од осам стотина година и захваћајући му ми знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Несумњиво највећи Србин који је својом несебичном љубављу предао целог себе Цркви Божијој,не тражећи ништа за узврат,о његовом подвижничком животу најбоље нам сведочи писац његовог житија Теодосије,који на једном месту бележи следеће:“Хлеба и воде окушаше и то оскудно,те исцрпљиваше младићки цвет;уз то се мрзнуо од зиме, и само худа власена хаљина,беше му довољна,и увек бос ходећи,доби тако очврслу кожу,да се није бојао од каменитог боја“.

У току свог шеснаестогодишњег живота у подвигу изградио се у њему човек стваралац и прегалац, особине које су наши монаси показивали вековима!

Светог Саву смо и ми свечано и молитвено прославили у Азањи.Свету Литургију у храму Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана служили су протојереј Драгиша Јелић и јереј Страхиња Савковић.У препуном храму по већ устаљеној пракси учешће у богослужењу су узели малишани из предшколске установе“Бубамара“ и својим присуством учинили нам велику част и радост.Ученици наше школе су активно учествовали у богослужењу и на крају приступили“Светој Чаши“ сјединивши се са Васкрслим Господом Христом и тиме показали да је Литургија најбоља веронаука.Сва деца су добила светосавске пакетиће,а онда смо сви заједно отишли у школу где смо присуствовали резању славског колача и пригодном програму који су припремили наши ученици заједно са својим учитељима, наставницима и вероучитељем.На тај начин смо показали јединство и изузетно добру сарадњу Цркве и школе,јер једни без других не можемо.

Домаћин славе је био господин Игор Радовановић, учитељ, колач за следећу годину је узео шеф рачуноводства господина Марија Станојевића.

Ученици у издвојеном одељењу у Влашком Долу, заједно са децом из Вртића школску славу, обележили су и приказали годишњи програм у сеоском храму.

   Вероучитељ Ивица Стојковић

Поделите преко: